teknősbéka a salmiakban

péntek, május 02, 2008

Mitől szomorú a szkinhed?

Népszabadság • Para-Kovács Imre • 2008. május 2.
Mitől szomorú a szkinhed? Attól semmiképpen, hogy kopaszodik, hiszen neki a kopaszodás természetes szövetségese, azonban van elég problémája ezen felül is, most például a szélsőséges nacionalista román Új Jobboldal nevű tömörülés (ízlelgessük csak nyugodtan, mert nagyszerű szó: tömörülés!) a Kárpátia nevű zenekar nagyváradi fellépésének betiltását követeli.


Tavaly is felléptek egyébként a nemzeti rockerek Romániában, akkor Kolozsvárott, az Új Jobboldal pedig akkor is tiltakozott, büntetőjogi keresetet nyújtottak be a kolozsvári bírósághoz, de azzal senki sem foglalkozott, március 15-én pedig magyarellenes tüntetést rendeztek, de azzal is alig valaki.

A problémát nekem az okozná, ha szkinhed lennék, hogy így nagyon nehéz nemzetközi kapcsolatrendszert építeni, mivel minden környező országban hasonló lehet a helyzet: a szélsőségesek kifejezetten utálják a magyar szélsőségeseket, viszont a román liberálisok például, akiket egyáltalán nem érdekel, ha a Kárpátia fellép Nagyváradon, megint csak nem jöhetnek szóba, mivel mégiscsak liberálisok, azok pedig alapból gonoszok, legyenek bármely nemzet tagjai.

Jelezném, valójában egyáltalán nem érdekel, hogy szomorú-e a szkinhed, vagy vidám, sokkal inkább zavarnak a nyilvánvaló következményei egy-egy ilyen neo polbeat demonstrációnak, mint a Kárpátia-koncert. Mivel a nemzeti érzésű magyar rockzenész a koncert után hazajön, büszkén elmeséli élményeit kollégáinak a nagyáruház raktárában, viszont a szerencsétlen nagyváradi polgár a tett helyszínén marad, és mellbe kapja az Új Jobboldal - minden bizonnyal igényes és cizellált - válaszát az utcán, iskolában, munkahelyen, és ezek után csak elképzelni tudom, hogyan viszonyul a nemzeti rockhoz.

Váltógazdaság folyik: amikor valaki védtelen marad, ott megjelenik egy szélsőséges csoport, és vegzálja, de olyan sohasem fordul elő, hogy a szélsőségesek egymást abajgassák, mert abban nincs semmi szórakoztató, ott visszaütnek, és még talán csúnya szavak is elhangozhatnak a vita hevében. A gyávák mindig gyengéket ütnek, így működik a világ.

A gyengék pedig, legyenek akár magyar zsidók vagy romániai magyarok, mind azt szeretnék, ha békén hagynák őket, és nem kavarnák nekik a fekáliát átutazó szájhősök. De ilyen még nem volt.

Nincsenek megjegyzések: