teknősbéka a salmiakban

vasárnap, április 13, 2008

művészet - művészet, nem?

azon gondolkodom, hogy vajon miért jár kiemelt szerep az irodalomnak a művészetek közül? miért tanuljuk azt heti 3 órában, míg mondjuk rajzból(amiben benne foglaltatik a festészet, a szobrászat, meg az építészet is) meg zenéből 1-1 óránk van. miért?

9 megjegyzés:

lightpost írta...

mer' olvasni mindenki szok', szobrászni meg nem mindenki.

bemapoe írta...

Az irodalom nem arról szól, hogy olvasni mindenki szok. Itt csak anyi van, hogy annak idején az irodalmárok kiharcolták maguknak ezt a sok órát.

Mert szobrokat és képeket is szeret mindenki nézni, pláne zenét hallgatni. De ezeket nem elemezzük végig (hál' istennek).

De például míg rajzon azért főleg inkább rajzolunk, festünk, szoborunk, irodalmon főleg elemzünk és értelmezünk. Ez se fér a fejembe. Miért nem szövegalkotunk? Fáadásul heti 4-5 órában.

Sose értettem, mire való ez a tantárgy. Annyi könyvet el tudnék olvasni az alatt is, amíg tanárnő beszél, én meg jegyzetelek.

Na ez most hosszú lett.

lamadou írta...

naigen, a problémám az számomra értelmetlen voltán kívül a "megkülönbözetettsége". tehát verseket elemezni kell, zenét miért nem? (mondjuk inkább így: ha zenét nem kell elemezni, verset miért? :) ) igen, bemnek igaza van: inkább olvashatnánk szabadon választva. vagy írnánk. de ne elemzéseket körmöljünk.. és ne heti sok órában. vagy legyen egyben az egész, ahogy a természettudományokat akarják. ez ugyanat. ez is művészet, az is művészet. legyen neki heti 5-6 óra (vagy több), de akkor mindenre jusson elég idő/hely!

bemapoe írta...

annyira fejbe tudnám rúgniz összes hülyét aki ma magyarországon az oktatást irányítja.

legyünk már oktatási miniszterek. mindketten. egyezzünk meg, hogy te mondjuk a fidesze lépsz be, én meg az mszp-be (lényegtelen, ki melyikbe), és akárki is lesz hatalmon, egyikünk helyrerázza az oktatást
:D

mert alapjaiban kell átformálni. úgy, mintha újat akarnánk építeni.

lightpost írta...

támogatom az elképzeléseiteket :)

(azt viszont kikérem magamnak, hogy az irodalom nem arról szól hogy olvasni mindenki szok... de csak azért, mert otthon azért csak több könyvet tartanak az emberek, mint szobrot vagy festményt :P na jó, zenére ez nem áll :D de mondjuk manapság már komolyzenére de.)

amúgy szerintem érdekes lenne, hogy ha már van külön rajz (ahol alkotsz) és művtöri óra (ahol mások alkottak), meg éneken van zenehallgatás és zenélés is (legalábbis nálunk volt, elég masszív furulyaoktatásban részesültünk :D), akkor tényleg több olyan magyaróra kellene, ahol alkotni kell (lehet), nem csak másokról tanulni mások véleményét... (meg persze akkor fizika, biosz, kémia, (matek?!) kísérletezős / feltalálós "gyakorlati" óra is kéne mellé :))

vagy lehetne külön régi és új irodalmi óra, az újat összevonni akár a mai többi médiummal (pl a filmekkel, ha már a 12.-es rajzóráinkról ez kimaradt...)

külön antik órák, középkori órák, mai órák :) és semmiképpen sem csökkenteni a reáltárgyak oktatását...

ja, és ha már az oktatási reformoknál tartunk, beterjesztenék egy javaslatot fakultatív (~egyetemi előkészítő) 13. tanévre is: miután leérettségiztél, megvolt a jelentkezésed (és felvételed) valamely felsőoktatási intézménybe, egyfajta ráhangolásként egy újabb évig maradhatnál a középiskoládban, ahol már nem az érettségi tárgyakat lenne kötelező tanulnod, hanem mint az egyetemen, te válogathatnád össze az órarendedet. olyan tárgyakból, amiket majd az egyetemen tanulni fogsz, vagyis egy extra alapozó év a majdani elsőféléves tantárgyakra, plusz további nyelvtanulási lehetőség, plusz szabadon választható tantárgyak: ha úgyamúgy mellékesen érdekel egy olyan fakultáció is, amire eddig nem jártál (mert csak egyre lehetett), akkor egy évre becsatlakozhatnál egy (akár most induló) osztályba, pl bioszt vagy filozófiát tanulni, vagy akármi. persze azért nem akkora szabadsággal, mint majd az egyetemen, szóval bejárni azért be kellene az órákra (legalábbis annyira mint tizenkettedikben :P), de azért egy kicsit már más lenne, mint az eddigi "sima" tanévek. meg lenne még egy extra év a régi sulidban...

lightpost írta...

hmm... asszem megyek, ezt otthon is leírom :D

Andi írta...

vicces volt, olvasni, ugyanis tudtam, hogy az előtte levő hozzászólásokat nem olvastam még, de a tiedet igen, ez kicsit pillanatnyilag megzavart, de aztán rájöttem, hogy nálad már olvastam.
Úgy megreformálom az irodalom oktatást, hogy csak úgy fütyülni fog a sok Balassi ahogyan repül ki a tantervből.

Nap írta...

Balassi jófej volt.

úgyérezem ezzel kicsit megvédtem az irodalmat :)

lamadou írta...

:D micsoda erzelmeket valtottam ki :)