teknősbéka a salmiakban

csütörtök, április 10, 2008

világ sztrájkolói egyesüljetek!

ahogy bemapoe is írta, a sztrájk egy fontos demokratikus intézmény. csak nem mindegy hogy élnek vele, milyen célból, illetve milyen körülmények között. például legalábbis viccesnek, ha nem felháborítónap hat, mikor a légiforgalomirányítók megbénítják a légi forgalmat a térségben, béremelést követelve, egy olyan országban, amilyenben élünk, úgy hogy a fizetésük többszöröse az átlagnak. nem azt mondom, hogy nem érdemlik meg, mert felelősség teljes munka, meg minden, de nekem nem lenne bőr a képemen emelést követelni egy félmillás fizetésre, mikor 50 000 a minimálbér.

hogy aktuális legyek, vasutasok. nem szimpla bérfejlesztést akarnak, hanem egy egyszeri 250 000-es kifizetést is. máv bácsi nem fizet. nem tud vagy nem akar itt most lényegtelen, bár erős túlzás lenne azt mondani, hogy olyan nagyon jól megy nekik. szóval mennek a tárgyalások 
hónapok óta, vasutasok kérnek 5x-et, máv ajánl x-et. nem tudnak megegyezni. erre -hivatkozva olyasmire ami mindenkit hátrányosan érint az országban, nem csak a máv dolgozókat- egyszercsak azt mondják, 6x-et kérünk! WTF? biztos bennem van a hiba, de ha én tényleg meg akarok állapodni valakivel, de túl soknak tartja a kérésemet, akkor visszaveszek belőle, vagy esetleg ragaszkodom hozzá még egy darabig, DE NEM RAKOK HOZZÁ!
egyébiránt a kezdeti kérésük is érdekes, főleg a 250 000 egyszeri kifizetés a máv cargo eladásából befolyt pénzből. lenézést, de mennyivel is van/volt nagyobb tulajdonrészük a cégben, mint nekem, állampolgárként? na ugye...
még valamit vasutasékhoz: hogy nem veszik észre, hogy ezzel az embereket fordítják maguk ellen? mikor előző nap jelentik be a sztrájkot? természetes reakció, hogy ilyenkor kinyílik a bicska a zsebben. ha nem politikai célokat szolgálna legalább részben a sztrájk, akkor csak a teherforgalmat bénítanák meg. de azt mondjuk úgy emberesen.

másik véglet a témában a két órás pedagógus munkabeszüntetés. most komolyan. ezzel akarnak elérni bármit is? vagy amikor egy egész napot (!) sztrájkolnak, amit később bepótolnak. he!? azt átütemezésnek hívják, nem sztrájknak. persze megvan az oka (az oktatási törvény, amiben a tanítási napok száma van meghatározva magasabb rendű, mint az ami a sztrájkolásra ad nekik lehetőséget, vagy valami ilyesmi. bár azt hittem a sztrájkról az alkotmány rendelkezik. hmm.. majd utánanézek), de akkor is.

az meg csak a slusszpoén volt, mikor azt nyilatkozták, hogy puszta véletlen volt, hogy a hétfői sztrájk egybe esett a bkv-s dolgozókéval. igen, persze. mint amennyire véletlen, hogy április 10 után 11 jön..

4 megjegyzés:

bemapoe írta...

hmm...

Nap írta...

én úgy szeretném elmodnani a mávos sztrájk kitalálónak hogy egy hülye seggfejnek tartom. :)

Nap írta...

meg éz az is oké hogy sztrájkolnak de hogy hetente bazzeg.

bemapoe írta...

Szerintem sztrájkoljunk a sztrájk ellen.

Nem is hülyeség.