teknősbéka a salmiakban

vasárnap, március 30, 2008

no smoking

végre valahára látni valami nyomát ezen a téren is, hogy konvergálunk nyugat európához. persze nem születhet jogszabálytervezet hülyeség nélkül: ha én azt kérem, hogy küldjenek nekem információt a gonosz dohánygyárak, miért ne tehessék?
tetszett a vendéglátósok reakciója is:

Háber Tamás, az Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a nálunk sokszor amúgy is "luxusnak" számító vendéglátóhelyek forgalma bizonyosan csökkenni fog. Számításaik szerint az így kieső adó-, illetve egyéb bevételek úgy 20-50 milliárd forint kárt okozhatnak a költségvetésnek.
ezzel kapcsolatban az érdekelne, akkor miért működik ma is pár nemdohányzó hely? direkt csődbe akarnak menni? valamint szívesen megnéznék egy-egy ilyen számítást. másfelől meg figyelembe lehetne venni azt a 7 millió embert aki nem dohányzik. lehet, hogy közöttük nem vagyok egyedül, mikor kifordulok egy étteremből/bárból ha dohányfüst csap meg. nem lehet, hogy mi meg növelnénk a forgalmat?

A dohányosok szerint diszkriminációról van szó. Szerintük, ha a törvény életbe lép, azzal úgy hárommillióan kerülnének megalázó és kirekesztett helyzetbe. Fodor Péter, a Füstölgők Társaságának elnöke szerint bevált a korábbi szabályozás, amely elkülönítette a dohányzókat és nem dohányzókat...
valóban. mint ahogy diszkriminálva van mindenki aki szokott aludni. milyen dolog az, hogy nem mehetek be egy étterembe aludni? biztos sértik ezzel valamilyen jogomat! vagy mondjuk akik szeretnek szalonnát sütni. miért nem mehetek be a bárba egy kis fával, pár nyárssal, szalonnával, ha ahhoz van kedvem? felháborító! megyek is rögtön a hivatalba.. meg írom a népszavazási kezdeményezést.
igen, szerinted bevált a szabályozás. téged nem zavar, ha egy légtérben vagyunk, nem gond ha netán átmegy hozzád az általam nem füstösített levegő. engem annál jobban zavar a te füstöd. ha kialakítottak volna ténylegesen zárt tereket a dohányzóknak(! nem a nemdohányzókat kell elkülöníteni!), akkor talán lehetne panaszkodni. de amíg egy légtérben vagyunk, be lehet fogni.

hátha lesz ebből valami 2009-re.

5 megjegyzés:

lightpost írta...

"Szerintük, ha a törvény életbe lép, azzal úgy hárommillióan kerülnének megalázó és kirekesztett helyzetbe."
én is ezt akartam mondani, hogy szerintem meg, ha valamilyen hatásosabb szabályozás nem lép életbe, akkor továbbra is úgy hat-hétmillióan maradnak zavaró, füstmentes levegőből kirekesztett helyzetben.

Nap írta...

igazából csak nem akarják a hárommillió dohányos halálát.
"ha kialakítottak volna ténylegesen zárt tereket a dohányzóknak" mind mind meghalnának a saját füstjüktől.
>:)

Koppany írta...

Fodor Gabi is tüdőrákban fog meghalni néhány éven belül...

bemapoe írta...

Mert?

Koppany írta...

Bocsi, Pétert akartam írni Gabi helyett :) Értsétek jól.
Tényleg véletlen volt.
Most elhatárolódom magamtól...